Rohamos fejlődés az automatizálási iparban

Rohamos fejlődés az automatizálási iparban

 

Az automatizálási iparban a villamos hajtások és vezérlések fejlesztése, valamint gyártása az utóbbi években rohamos fejlődésen ment keresztül. Hogy ezt pontosan milyen változások és az iparágat támogató termék- és szoftverújdonságok kísérik, alább tekintjük át.*

 

Az Ipar 4.0-s előnyök nagy részét úgy tűnik, hogy leginkább az automatizálási piac élvezheti, aminek területén a Bosch Rexroth köztudottan évtizedes tapasztalattal bír. Először a megnövekedett piaci igények, majd az Ipar 4.0 stratégiai elvárások hatására a korábban nálunk jellemző rendszerszintű gondolkodás segítette azt a törekvést, hogy a termékeinket minél előbb közvetlenül kapcsoljuk össze az IT világával. A fejlődés fő motorja mégis az adatok minőségi felhasználására való igény megjelenése volt, hiszen hiába a milliárdnyi adat, ha nem lehetséges kezdeni velük semmit.

 

Az egyik legfontosabb fejlesztésünk, hogy a PLC-technológiánkat nyitottá tettük az IoT világával, így termékeink és berendezéseink közvetlenül tudnak adatot szolgáltatni. A barnamezős gépeknél bevezettük az IoT Gateway családunkat, melynek segítségével bármely gép vagy berendezés akár 20 perc alatt Ipar 4.0-ra képessé tehető. Új szoftvercsaládot is bevezettünk, a Production Performance Manager (PPM) az adatbányászat, a folyamatanalízis, a predictive maintenance, a shopfloor menedzsment és ticketing esetében biztosít megoldásokat a felhasználók számára.

 

Az Ipar 4.0 alapfilozófiájával összhangban nekünk is a legfőbb célunk, hogy a beszállítókat minél előbb összeköthessük a gyártói környezeten keresztül a végfelhasználóval. Annak érdekében, hogy a piacon is egyre többen alkalmazzák ezeket a megoldásokat, vállalatunknál felállítottunk egy saját, Ipar 4.0-s szakértői csoportot, akik támogatják az ügyfeleinket abban, hogy a jövő gyárai már ma létrejöjjenek. Termék- és szoftverújdonságainkkal, továbbá i4.0-s szaktudásunkkal és tapasztalatunkkal a végfelhasználók rugalmasabbá tehetik gyártásukat, gyorsabb reakcióidővel számolhatnak a piacra kerülésben, mivel a gépek használata növekszik, így kevesebb átállással kell számolni. A gépépítőknél további előny, hogy a megvalósítandó gépek digitális testvérével a gép megépítése nélkül szimulálhatók a folyamatok, ezáltal rengeteg mérnöki idő megtakarítható.

 

*Bejegyzésünk a 7:51 Local Time magazinunk 2018. évi első számában megjelent „We are automation” című, a Bosch Rexroth Kft. kereskedelmi vezetőjével készült interjú alapján íródott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük